Leden 2021 / Abbott

Tři cíle pro lepší život s cukrovkou

Hlídejte koncentraci glukózy, předcházejte hypoglykémii a snižte výkyvy.

Snižovat hodnotu koncentrace glukózy v krvi je základ. Ale řada odborníků upozorňuje, že to nestačí. Takzvaný „trojúhelník diabetické péče“ je metoda, v rámci které se soustředíte na tři cíle. Usnadnit vám to může pravidelný monitoring se systémem FreeStyle Libre.

Od svého lékaře nejspíš znáte pojem „glykovaný hemoglobin“ nebo také HbA1c. Jeho hodnota odráží průměrnou hodnotu glykémie, tedy koncentrace glukózy v krvi, za posledních devadesát dní. Je to důležitý ukazatel, s pomocí kterého můžou diabetici glykémii snáze kontrolovat, a cukrovku tak lépe kompenzovat. Výzkumy ovšem ukazují, že pro ještě lepší výsledky je dobré se zaměřit i na další faktory.

Trojúhelník diabetické péče má tři rohy – tři cíle, díky kterým se diabetik může dlouhodobě starat o svoje zdraví a vylepšit si celkovou kvalitu života. První roh bychom mohli nazvat „lepší kontrola koncentrace glukózy“, druhý „omezení hypoglykémií“ a třetí „snížení glykemické variability“. Lépe se budete cítit dokonce i v případě, že se zaměříte jen na jeden. Pojďme se ale zblízka podívat na všechny tři.

1. Lepší kontrola koncentrace glukózy (podle HbA1c)

Tyto hodnoty byste měli kontrolovat s pomocí diabetologa, v souladu s jeho doporučeními a s osobními cíli, které si společně stanovíte. S lékařem si například jako vodítko můžete stanovit ideální hladinu HbA1c.

Cíle jsou v tomto ohledu individuální, nicméně u dospělých doporučuje Klinika diabetologie pražského IKEMU hladinu do 45 mmol/l jako ideální a hodnoty mezi 53 a 64 mmol/l jako vyhovující. U dětí platí za vynikající hodnota do 49 mmol/l.


Graf glykemických hodnot u dětí podle stránky Detskydiabetes.cz. Najdete tam i jednoduchou kalkulačku.

I když hladina HbA1c může být u různých lidí podobná, v rámci dne se glykémie může proměňovat u každého jinak. I proto je tak důležité vést si co nejpřesnější záznamy. Časté měření glykémie pomáhá k tomu, abyste měli pořád přehled a dosáhli dlouhodobější kontroly nad diabetem. A v tom vám může pomoci právě systém FreeStyle Libre.

Monitorujte opravdu pravidelně, má to smysl. Je to i vědecky prověřené: například studie amerických vědců pro firmu Abbott ukázala, že lidé, kteří skenují častěji, mají dlouhodobě nižší hladinu HbA1c, a tedy i nižší hodnotu koncentrace glukózy.

2. Omezení hypoglykémií

Hypoglykémie jsou zákeřným vedlejším účinkem inzulinové léčby. Cílem je snížit jejich frekvenci, abyste se vyhnuli komplikacím během běžného dne (nebo i noci) a ulevili tělu od vyčerpání, které při hypoglykémii nastává. Méně hypoglykémií podle odborníků znamená celkově lepší kvalitu života.**

Na čtečce FreeStyle Libre si pro tyto účely můžete zobrazit ukazatel Low Glucose Events (Případy nízké glykémie). Zjistíte, kdy a jak často máte během typického dne nízkou hodnotu koncentrace glukózy v krvi. Uvidíte přehled hypoglykemických epizod a jejich časový rámec. Podle toho se jim v budoucnu můžete snažit předcházet.

Při běžném skenu se vám navíc ukáže jak hodnota koncentrace glukózy, tak trendová šipka, která signalizuje, zda má glykémie stoupající, nebo klesající tendenci. Ukazuje-li dolů, znamená to riziko hypoglykémie: podle toho se můžete zařídit, například doplnit rychlé cukry.


Vyhnout se přílišnému kolísání glykemických hodnot při sportu, to je víc než sportovní výzva. Foto: Profimedia

3. Snížení glykemické variability

Snížit takzvanou glykemickou variabilitu znamená snížit výkyvy v hodnotách glykémie. Cílem je především zamezit výrazným skokům, které se mohou objevovat před jídlem, po jídle nebo jako reakce na „přejedenou“ hypoglykémii.

Kolísání můžete na čtečce monitorovat s pomocí trendových šipek a také v rámci ukazatele Daily Patterns (Denní vzorce) . Ten na jednoduchém grafu ilustruje, ve kterých hodinách u vás dochází k největším výkyvům. Zobrazit si můžete průměrné hodnoty za posledních sedm, čtrnáct, třicet nebo devadesát dní.

Z grafu můžete vyčíst třeba to, že k velkým změnám v hodnotách glykémie dochází pravidelně v určitou denní dobu nebo po určité aktivitě. Když je identifikujete, můžete se jim do budoucna vyhnout, přizpůsobit svůj příjem inzulinu nebo upravit svůj denní režim.


* Ajjan R. A. and Owen K. R. Current Diabetes Reports, 2014
** Martyn-Nemeth P., et al, Journal of Diabetes and its Complications, 2016

Opouštíte stránky FreeStyleLibre.cz, opravdu si je přejete opustit?